blank

Plej dit helbred i efteråret

Sommeren er gået på hæld, efteråret begynder. Det afspejler sig tydeligt i naturens farver og temperaturer. Årets gang påvirker også vores krop. Der er en sammenhæng mellem årstidernes skiftene og kroppens tilstand. Dette forhold skal vi tage højde for i vores måde at leve på. Ifølge kinesisk yin-yang-teori følger yang-energien forår og sommer og yin-energien efterår og vinter. Det betyder, at yang-energien stiger i løbet af foråret og sommeren og aftager i efteråret og vinter. Omvendt stiger yin-energien i efterår og vinter. Dette forhold er vigtigt at tage hensyn til i den måde, man lever på.

 

Det gør du nemt ved at følge nedenstående regler:

  1. Gå tidligere i seng og stå tidligere op. Derved plejer du yang-energien og understøtter opbygningen af yin-energien.
  2. Tag lidt varmere tøj på, men ikke for meget (Det gør ikke noget at fryse lidt). Immunforsvaret skal vænne sig til køligere temperaturer. Derved forebygges forkølelse og influenza.
  3. Drik mere vand og spis dig ikke helt mæt.
  4. Drik et glas vand om morgenen før morgenmaden. Blodtrykket stiger ved faldende temperaturer. Ved at drikke vand fortynder man blodet og forebygger blodpropper. Især ældre mennesker skal huske at drikke vand.
  5. Spis dig ikke mæt ved måltiderne – det gælder især om aftenen. Spis små portioner og spis flere gange om dagen. På den måde undgår du at tage på, selv om yang-energien og dermed fordøjelses niveauet er nedsat i denne periode.
 

Kosten

Kosten skal styrke yin-energien og pleje lungernes funktionsniveau. Spis fødevarer med mere sur og mindre stærk smag. Derved beskyttes lungeenergien. Spis flere fødevarer med A-, B-, C- og E-vitaminer: Sesam, ris, honning, spinat, sød kartofler, pærer, æbler, gulerødder, ananas, blåbær, vindruer, kastanjer, lotus og mælkeprodukter. Spis fødevarer med højt proteinindhold og mindre fedt. Derved modvirker du efterårets træthed. 

Undgå at drikke stærk kaffe og te – især før måltidet. I løbet af dagen må man gerne drikke 2 – 3 kopper ikke for stærk kaffe /te. Både kaffe og te indeholder mineraler, som kroppen har brug for. Drik gerne 1 glas rødvin til maden og frugtvine med lavt alkoholindhold. Det er godt for blodkarrene.

 

 

blank

Søde kartofler
har en god udrensnings effekt for kroppen, gemmen tarmen og blodet. Det er med til at styrke ens immunforsvar, fedtforbrænding, det høje blodtryk, samt stabilisere blodsukkeret og kolesteroltallet. De indeholder ”betakaroten”, som kroppen omdanner det til A-vitamin. Efter det japanskeforskningsresultat er sød kartoflen med til at forbygge cancer. De spises med skræl på, og skal være som en del af et måltid. Man kan lave dem i oven eller dampe dem i en gryde.

Pærer
er en kold yin-energi frugttype, som er god naturmedicin for  lungerne. Den modvirker kronisk tør hoste og tør hoste og ondt i halsen. Pærer afhjælper hård mave og tømmermænd. Kogt pære er mere virkningsfuld end rå pære og alle kan tåle den.

Æbler
er ligesom pærer en yin-energi frugttype, som er god for både lunger og fordøjelse. Æbler indeholder stoffer, der både afhjælper hår og tynd mave og fremmer fordøjelsen. Tømmermænd kan også lindres med æbler. Dog skal man undgå at spise for mange, da man i så fald risikerer at få oppustet mave.

Gulerødder
har et højt indhold af E-vitamin, men dette kan ikke optages, hvis gulerødder spises rå. Rå gulerod er endvidere hård for fordøjelsen. Gulerødder skal koges, steges eller tilberedes i ovn sammen med kød, da E-vitaminet er fedtopløseligt og kun optages ved tilberedning på denne måde.

Spisekastanjer
er en god naturmedicin for leddegigt og smerter i almindelighed. Spis 2 – 3 friske kastanjer om dagen i efterårs- og i vinterperioden. Det er vigtigt at tygge en kastanje grundigt og længe for at blande den med spyttet. Derved aktiveres de medicinske stoffer. Når man har tygget kastanjen så længe, at den ved blanding med spyttet nærmest er blevet en væske, synker man den langsomt.

Tænk, at naturen er så viseligt indrettet, at den frembringer de afgrøder, mennesket har brug for netop på det tidspunkt, hvor de er der.
Det er jo fantastisk! 

Kærlig hilsen 
Hong