blank

 

 

 

 

 

Sådan plejer du dig selv i vinter

I årets koldeste måneder er kroppens immunforsvar under pres. Organer
er sårbare ved kuldepåvirkning, og det gælder også lunger og luftveje, som netop i denne Coronatid, er vigtige at holde fri af infektioner af enhver art.
Også lidelser som gigt er påvirket af kulde. Derfor skal vi gøre noget for at beskytte og pleje vores krop i denne tid.

December, januar og februar er årets koldeste måneder.  I dette tidsrum er kroppens immunforsvar under pres. Hjerte- og hjernesygdomme samt lidelser i knogler, led og luftveje kan forværres på denne årstid. Ligeledes er hjerte, blodkar, lunger og mave sårbare ved kuldepåvirkning i vintermånederne

Derfor er det vigtigt at beskytte og pleje kroppen i vinterperioden.

 

Hold kroppen varm

Først og fremmest skal vi sørge for at holde kroppen varm. For lav kropstemperatur er skadeligt for kroppen – f. eks. er en kropstemperatur på 35 grader gunstig for kræftcellers udvikling.

Tag et varmt bad eller et varmt fodbad på 20-30 minutter, inden du går i seng. Fodbad med urter eller salt, der passerspecielt til dig, kan anbefales. Urtefodbad er en traditionel kinesisk medicinsk behandling. Vi hjælper dig gerne med at finde de helt rigtige urter til dig. Du kan også se udvalget her

 

Blodkargymnastik

Husk også at gøre blodkargymnastik daglig for at styrke blodkarfunktionen og dermed kredsløbet. Øvelserne for hvert ben udføres 10 gange morgen og aften.

Se øvelsen her:

veneøvelser

 

 

 

 

 

 

 

 

blank

 

 

 

 

 

Flere gode råd

For lungerne og hjertet er det vigtigt at få tilstrækkeligt med væske. Husk derfor at drikke små portioner vand flere gange om dagen. Kroppens behov for væske er især stort ½ – 1 time før et måltid. Drik lunkent vand, da isvand om vinteren er skadeligt for hjerte og mave. 

Prostata og blære er især hos ældre mennesker følsomme over for kulde, som kan forårsage ubehag i disse organer.

Derfor skal vi om vinteren sørge for at beskytte underlivet, ryggen og lænden mod kulde. Undgå f.eks. at sidde på et koldt sted. 

 

I vinterperioden bør vi spise efter følgende principper: 

 •  Mere varm end kold mad. 
 •  Spis kød, eller 1 – 2 æg om dagen eller rejer pga. øget proteinbehov i denne periode. 
 •  Forøg indtaget af de hvide grøntsager: fx kinesisk kål, løg, hvidløg, kinesisk hvid radise, da disse grønsager fremmer fordøjelsen, opløser fedt og hæver yang- energien. Tomater, figner og broccoli er specielt godt for prostata. 

Hvis kroppens ernæringsmæssige tilstand er god, får det yang-energien til at styrke, immunforsvaret, stofskiftet og den fysiske funktionalitet. 

Ved at følge ovennævnte råd og kostprincipper bygges kroppen op, så du føler et overskud, når foråret kommer, hvilket vil gavne dig resten af året.

 

Covid 19

Coronavirus har spredt sig ud over hele verdenen, og vores krop og sind lider ekstraordinært.
For at beskytte os mod infektion, anbefaler jeg nogle metoder ud over dem, vi allerede – lige siden foråret – har lært om håndhygiejne og ansigtsmasker:

 • Løg er det bedste desinfektionsmiddel til vores øvre luftveje. Skær et løg midt over, luk øjnene
  og placer det halve løg under næsen i 5 min. som forsvar og behandling af evt. virusser.
 •  Vores nervesystem er koncentreret i ryggen, så hold den varm.
  Brug solen når det er muligt eller varmepuder, ryggen mod en radiator o.l.
 • Varme fodbade. Her kan jeg anbefale fodbade med urter, der passer specielt til dig.
  Urtefodbade er en traditionel kinesisk medicinsk behandling.

 

Kærlig hilsen Hong